Kleur bekennen

Gepubliceerd op 30 augustus 2020 om 12:17

Op Instagram krijg ik regelmatig vragen over het kleurgebruik bij ons in huis. Super leuk en ik ervaar dat sowieso als een groot compliment! 

Daarom besloot ik een blog te schrijven waarin ik jullie alles ga vertellen over de kleuren die ik heb gebruikt. Alle namen en kleurnummers komen voorbij! Ik moet er wel bij vertellen dat ik geen opgeleid stylist ben of zo, dat wil dus zeggen: ik doe ook maar wat. Ik kies de kleuren voornamelijk op gevoel, maar ik kan jullie wel wat tips en trucs geven bij het kiezen van een kleurenpallet. 

Kleur op de wand: Iced Coffee van Painting the Past (NN20) 


Zo ongeveer al het houtwerk in ons huis was geel toen we het kochten. Ik denk dat het ooit een beetje roomwit is geschilderd en daarna enorm vergeeld is? Maar zeker weten doe ik dat niet, misschien was het wel echt gele verf haha! Benieuwd hoe dat eruit zag? Klik dan even hier.

Ik wilde het heel graag lekker fris wit hebben en heb daarom niet gekozen voor de vrij standaard RAL9010 maar voor RAL9003. En dat is echt wit-wit. Het houtwerk in onze woning mag er wezen, het is sierlijk en chic en om dat er extra uit te laten springen heb ik er voor gekozen om de muren geheel te schilderen. Dit betekende wel dat ik rustige en lichte kleuren wilde gebruiken, met name onze woonkamer is niet super groot en ik wil niet dat de muren op je af komen. 

Ik koos voor de kleur Iced Coffee en het leuke is dat deze kleur steeds weer anders toont. Het is in principe een hele lichte bruintint, maar hij is niet te bruin. Door het rozige tintje erin is het meteen een heel lief en vrolijk kleurtje. Wel erg vrouwelijk, maar ach, dat moet kunnen toch!

Muurkleur: Greige van Painting the Past (P19)

Ook in de eetkamer koos ik ervoor om de muren in één kleur te schilderen. Hier koos ik de kleur Greige, een grijs/beige tint. Deze kleur komt overigens terug in onze slaapkamer. Ik vind het een hele fijne, rustige kleur. Het is een grijstint met een beige ondertoon, wat ‘m toch wat warmte meegeeft. 


Ook hier zie je dat het houtwerk, de haarden en de ensuite, er mooi uitspringen. Hoe anders zou dat zijn als alles wit was! Het kleine pronkkastje aan de muur schilderde ik in dezelfde Greige tint. Zo blijft het een rustig geheel. 

 

Onze keuken is van Brugman keukens

 

Ik krijg regelmatig de vraag welke kleur onze keuken is. We hebben de keuken gekocht bij Brugman (in Breda) en de kleur van de kastjes is simpelweg Saliegroen. Wel ben ik heel hard op zoek gegaan naar een verfkleur die vrijwel hetzelfde is, want ook deze kleur wilde ik meer laten terug komen in huis. 

Deze kleur vond ik wederom in het kleurenpallet van Painting the Past, hun Verdigris is een prachtige vergrijsde groentint. Het is vaak al snel te ‘mint’ of te ‘blauw’ en echt, dat vloekt zo bij onze keuken! Maar Verdigris was dus een winnaar en deze kleur gebruikte ik om een lambrisering te schilderen in de hal, en om ons toffe antieke wasmeubel te schilderen. 

Aan de andere zijde van de hal is de ‘lambrisering’ 120 cm hoog. 

 

 

Zoals gezegd zijn de kleuren in de woonkamer, eetkamer en keuken allemaal best licht en zacht. Boven mocht het van mij iets meer knallen en kleuren en daarom koos ik in onze slaapkamer voor een roze muur. Ook dit werd een kleur van Painting the Past, ik ben gewoon heel erg gek op hun kleurenpallet! Al vind ik Farrow & Ball ook erg mooi!! 

Muurkleur: Afternoon Tea van Painting the Past (NN92)


Je merkt misschien dat ik het vooral heb over de kleuren van... en niet zozeer de verf van? Wij hebben al onze verf gekocht bij een goeie kennis die eigenaar is van een schildersbedrijf. Het is extra matte, waterafneembare muurverf van hoogwaardige kwaliteit maar (mede dankzij de burenkorting) een stuk betaalbaarder. En bij de meeste schildersbedrijven kun je alle verfkleuren in alle soorten verf laten mengen als je de kleurnummers maar hebt. Alleen de krijt- en kalkverven zijn echt een apart verhaal, als je specifiek op zoek bent naar dat effect dan zit je vast aan de merken. 

 

Behang van Karwei.


Connors kamertje heeft in twee jaar tijd al meerdere make-overs gehad haha! Ik beperk me even tot de kleur die er nu op de muur zit, een prachtige warme bruintint van Histor. Afhankelijk van de lichtval toont de kleur soms wat meer rood/terra maar zonder hard te worden, ik vind hem geweldig! Zo geweldig dat ik de wanden in ons toilet ook in die kleur schilderde. 

 

De mooie muurstickers zijn van Forest & Bear


En omdat ik er geen genoeg van kreeg, schilderde ik in Connors kamer ook nog een muurcirkel in de Histor kleur ‘Veulen’. 

 


Wie mij volgt op Instagram weet dat ik ook regelmatig meubeltjes een ander kleurtje geef, heerlijk vind ik dat!! En dat doe ik dan weer wel graag met krijtverf. Één van mijn favorieten is Dubbelleven krijtverf, daarmee schilderde ik onder andere ons Ivar kastje en het keukentje van Connor. 

 

Kastje Ivar van Ikea in de kleur ‘Deeg’ van Dubbelleven krijtverf


Ik hoop je hiermee een beetje op weg te hebben geholpen. Kleuren zijn zo belangrijk in een huis! Bedenk voordat je een kleur uitkiest eens welke eisen jij aan de kleur stelt, moet het de ruimte warmer maken of juist wat koeler? Wil je bepaalde punten benadrukken of optische illusies creëren? Bijvoorbeeld door te werken met kleurvlakken. Ben je van plan om ieder jaar opnieuw te schilderen of moet de kleur jaren mee kunnen? 

 

Wat ik zelf heel mooi vind is als kleuren terug komen op verschillende plekken in huis. Zo heb ik restjes verf gebruikt voor krukjes, kleine woonaccessoires en zelfs de mand van onze Calathea moest eraan geloven. 

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en op weg heb kunnen helpen met je eigen klus, succes!! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.