Zomervakantie in Bretagne

Gepubliceerd op 13 augustus 2023 om 17:29

Omdat wij vastzitten aan een bepaalde vakantieperiode probeer ik elk jaar al vroeg te boeken. Eind december, begin januari ben ik me gaan oriënteren op onze zomervakantie en het leek ons leuk om weer eens naar Bretagne te gaan.

In 2015 hebben Guido en ik de noordkant ontdekt van dit ongerepte Franse schiereiland en dit jaar wilden we graag de zuidkant verkennen.

Al snel vond ik een mooie camping in het zuidwesten van Bretagne, die aan al onze wensen voldeed:  een stacaravan met 3 slaapkamers, ruime plekken, veel groen op de camping, een fantastisch zwembad en dichtbij zee.

En toch vind ik het elke keer weer spannend om op de knop te drukken en de reservering te bevestigen! Je hoopt maar dat het in het echt ook allemaal zo leuk is en het gaat toch om flinke bedragen en om je zomervakantie!

Daarom koos ik ervoor om te boeken via Suncamp, een Nederlands bedrijf en onderdeel van het al jaren bekende ACSI.

Naast scherpe prijzen biedt Suncamp ook een hele fijne klantenservice, elke vraag die je hebt wordt binnen no-time uitgebreid beantwoord. Heel waardevol!

Zoals gezegd zijn Guido en ik al eens aan de noordkant van Bretagne geweest, maar de zuidkant kenden we nog niet. Ook een groot verschil: toen waren we met z’n tweetjes en de hond, nu gingen we met twee jonge kinderen! Natuurlijk is er op internet zat informatie te vinden en heeft ook elke camping wel een wand met flyers bij de receptie. Maar Suncamp heeft hier nog een mooie aanvulling op bedacht:

Naast blogs op hun eigen website kun je ook chatten met Anna, de digitale reisleider! Dit doe je via whatsapp en eerlijk? Ik heb geen idee hoe het precies werkt! Waarschijnlijk is het een soort chatbot maar het lijkt écht alsof je met iemand persoonlijk zit te appen. Om de paar dagen krijg je wat leuke tips in de omgeving doorgestuurd, maar je kunt dus ook gericht vragen naar bepaalde onderwerpen.

De mooiste strandjes? Een goed visrestaurant? De mooiste wandelroutes of leuke musea, Anna heeft ze voor je.

En daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt :) Ja, normaal ben ik echt iemand die het allemaal zelf uitzoekt en daar ben ik nog best goed in ook. Maar we hebben de tips vanuit de app gewoon eens geprobeerd en die waren super! Daarbij hadden we op onze campingplaats nauwelijks internet, dus eindeloos zoeken naar reisblogs was er ook niet bij.

Een aantal van de tips zet ik voor jullie op een rijtje natuurlijk! Wij boekten de camping, Sandaya Les Deux Fontaines, via Suncamp.

We kozen voor een zespersoons stacaravan zodat we drie slaapkamers hadden en kregen er eentje helemaal aan de rand van de camping. Een prima plekje, lekker ruim en rustig! De camping is verdeeld in verschillende ‘wijken’ en is middelgroot. Het zwembad is super fijn! Een aantal grote glijbanen, bij elkaar dus overzichtelijk! Een ruim peuterbad dat goed is afgezet en een eigen glijbaantje heeft, twee grote buitenbaden en een binnenbad.

De animatie organiseerde heel veel, maar daar hebben we eerlijk gezegd niet echt gebruik van gemaakt. We zijn twee keer naar het avondprogramma geweest en dat was erg gezellig.

In de omgeving van Névez, waar de camping ligt, vind je veel leuke kleine stadjes. Onze favorieten waren Pont-Aven en Concarneau.

Concarneau 

Concarneau is een oude vissersplaats waar de visserij en maritiem onderzoek nog altijd heel belangrijk zijn. Ook vind je er de charmante Ville Close, de ommuurde oude binnenstad waar je door de oude straatjes kunt slenteren langs leuke winkels en terrasjes, maar ook over de stadsmuur kunt wandelen voor de mooiste vergezichten.

Net buiten de Ville Close vind je één van de beste crêpe restaurants van de omgeving: een heel gezellig plekje genaamd Le Petit Chaperon Rouge. Super leuk met kinderen!

In en om Concarneau vind je verschillende mooie musea waar je van alles kunt leren over het leven in en om de zee. 

Ietsjes verder buiten de stad staat Chateau de Keriolet, dat wij helaas niet hebben bezocht maar wat zeker een plek op je verlanglijstje waard is! Naast de prachtige 19e eeuwse architectuur die me lokt, wordt het kasteel omgeven door oude Russische intriges. Klinkt interessant toch! 

Concarneau

Pont-Aven is werkelijk schilderachtig mooi! Het plaatsje heeft bekendheid gekregen doordat een groep kunstenaars, begeleid door de beroemde Gauguin, zich er vestigde. Wanneer je rondloopt door het sprookjesachtige stadje begrijp je wel waarom de schilders zich geroepen voelde dit vast te leggen, het riviertje de Aven dat door de stad stroomt, het Bois d’Amour net buiten het centrum, de prachtige haven en mooie huisjes op de rotsen. Ik vond het er schitterend!

Pont-Aven

Wil je graag naar een iets grotere stad dan is Quimper erg mooi om te bezoeken. Toen wij er waren was het helaas erg slecht weer, anders had ik er graag wat langer rondgedwaald. Door het slechte weer waren we wel extra lang in de twee grote kathedralen die je in de stad vind, prachtige oude kerken met gigantische glas in lood ramen! Sowieso vind je in deze stad prachtige architectuur, waaronder de meest bijzondere vakwerkhuizen met vrolijke kleuren.

Quimper

Het leuke van de Bretonse kust is de afwisseling. Gigantische grillige rotsen, pittoreske baaitjes en hier en daar zelfs tropische zandstranden. Wij hebben er velen bezocht en dit zijn onze favorieten:

Plage de Tahiti, dit strand lag vlakbij onze camping en had het fijnste zand! Vandaar de naam waarschijnlijk. Ook erg leuk aan dit strand: er liggen veel losse platte stenen waar de jongens zich eindeloos mee konden vermaken.

Plage Tahiti

Ook Plage de Rospico is écht een aanrader! Het strand ligt in een smalle baai, waardoor je lekker beschut zit en je prachtig uitzicht hebt! Blij vloed ontstaat er een soort natuurlijk peuterbad langs een zijde van de rotsen en aan het strand ligt Café de la Plage, een leuke beachbar waar je heerlijk kunt eten en drinken.

Plage de Rospico

Mijn persoonlijke lievelings was het strand bij Port Manec’h, het is geen heel groot strand maar dat heeft niet want het is ook niet mega druk. Langs het strand staan van die gezellige huisjes om je om te kleden, het uitzicht is een fantastische mix van rotsen en huizen die over de rotsen uitkijken en dichtbij het strand vind je het gezellige restaurant La Chataigneraie.

 

Bij alle bovengenoemde stranden vind je trouwens ook openbare toiletten die prima onderhouden worden. Iets waar we in Nederland nog van kunnen leren ;)

Port Manec'h 

Een vakantie in Bretagne is anders dan in het zuiden van Frankrijk. Er kunnen behoorlijke buien vallen en ‘s avonds koelt het flink af, dus een trui en een jas heb je gewoon nodig. Maar wanneer het zonnetje doorkomt loopt de temperatuur ook meteen op en is het heerlijk!!

Er hangt een heerlijk relaxte sfeer, en Bretagne heeft iets eigenwijs. Ik hou ervan! Tot aan de Franse Revolutie was Bretagne een zelfstandige provincie en je merkt dat ze nog steeds trots zijn op die autonomie. Ook vind je er veel Britse invloeden (en Britse vakantiegangers) en sporen van de Keltische cultuur. Alleen de tweetalige verkeersborden zeggen al genoeg!

Ik ben (opnieuw) verliefd geworden op dit dromerige, sprookjesachtige landschap waar ruige kliffen hand in hand gaan met tropische planten. De mensen zijn vriendelijk, het eten is fantastisch en als je op zoek bent naar een vakantie waar je lekker kunt uitwaaien, aan niets hoeft te denken en ondertussen getrakteerd wordt op hartverscheurend mooie uitzichten dan zit je hier helemaal goed!

Overweeg jij om naar Bretagne te gaan en heb je nog vragen? Stel ze gerust onder deze blog!

Via deze link vind je de mooiste campings in Bretagne, veel plezier!!

Reactie plaatsen

Reacties

Brian Muema
2 maanden geleden

Hoi,

Mijn naam is Brian, en ik ben verantwoordelijk voor de marketing van allesvoortravel.nl. Mijn domein opereert in dezelfde niche als jouw website www.hoffvansaar.nl. We bloggen over Reizen, Vakantie, Zaken en Entertainment.

Zou je interesse hebben in een waardevolle link vanaf allesvoortravel.nl jouw website? Dit zou aanzienlijk bijdragen aan jouw online zichtbaarheid en autoriteit.
Hoor het graag.

Met vriendelijke groet,
Brian