Speelgoedkeuken Ikea Duktig

Gepubliceerd op 30 augustus 2020 om 10:06

Oh hier heb ik naar uitgekeken hoor, de dag dat Connor groot genoeg zou zijn voor een speelkeukentje! Ik had al een Pinterest bord vol met leuke ideeën om het Ikea Duktig keukentje te pimpen.

Uiteindelijk heeft het nog best even geduurd voor ik zeker wist hoe ik het zou doen, misschien had ik iets teveel ideeën verzameld haha!
Via Marktplaats vond ik een Duktig keukentje dat er echt nog keurig uitzag. Marktplaats staat vol met tweedehands keukentjes maar als er flink mee gespeeld is, dan is het maar de vraag of alles nog mooi is. Ik had geluk en kon het keukentje met een heleboel accessoires overnemen van een gezin waar de kids er niet naar omkeken.

Het plan was om een beetje een replica te maken van onze eigen keuken. De groene keuken is tenslotte één van de hoogtepunten hier in huis! Ik heb gewoon verf van het Karwei huismerk op kleur laten mengen. De verf was ook nog eens in de aanbieding, dus dat was een mazzeltje!
Voor alle plastic onderdelen heb ik een verf spuitbus gebruikt. Ik kreeg de tip om hierbij een primer te gebruiken voor goede hechting dus heb eerst alles met de primer gespoten en daarna met de zwarte verf.
Ik gebruikte primer van rustoleum, die is wat duurder maar werkt erg goed en omdat je er maar weinig van nodig hebt, hou je nog wat over voor toekomstige projecten!

De zwarte verf heb ik in meerdere lagen aangebracht. Met name het gootsteentje krijgt aardig wat te verduren dus ik wilde er een stevige laag lak op hebben.
Tip: ik heb de handvaten en de kraan vastgeschroefd op een stuk stevig karton, zo blijven ze mooi rechtop staan tijdens het spuiten! De stang heb ik met een touwtje opgehangen zodat ik ‘m rondom kon spuiten.
Het keukentje uit elkaar schroeven gaat heel makkelijk, zelfs ik kon het! Met z’n tweeën zou het iets makkelijker gaan, maar alleen gaat het ook prima hoor. Een goede tip die ik las bij @wonenvoorjou : bewaar de schroefjes in een eierdoosje met een briefje waar de schroefjes zaten. Handig!!

Voor het aanrechtblad heb ik zelfklevend folie gekocht bij de Karwei. Omdat ons eigen aanrechtblad een betonlook heeft heb ik gekozen voor lichtgrijs gemêleerd folie. Ik knipte het op maar en zorgde hierbij dat ik rondom circa 1,5 tot 2 cm over zou houden om het folie mooi om het blad te vouwen.
Dan begin je aan de kopse kant en werk je langzaam naar je toe. Ik begon aan de zijde van de kookplaat. De kookplaat en wasbak zijn er uit dus je hebt wat gaten in je blad, dit maakt het strak plakken iets lastiger.
Ik heb ervoor gekozen om die gaten pas na het plakken uit folie het folie te knippen. Let er ook hierbij op dat je een randje overhoudt voor het omvouwen en knip de hoekjes schuin in.
De hoeken van het blad heb ik op dezelfde manier gedaan als vroeger bij het boekenkaften. Schuin inknippen, eerst het hoekje naar binnen vouwen en dan de lange zijden er overheen plakken. Helemaal superstrak krijg je het bijna niet omdat de hoeken rond lopen maar op deze manier kom je een heel eind.

Bij de Karwei kocht ik 3 kleine knopjes die ik boven het oventje heb aangebracht. De knopjes waren al zwart dus ik hoefde alleen gaatjes te boren en kon ze er daarna zo inschroeven. Het is wel het handigst om dit te doen als de keuken nog uit elkaar ligt!
Nadat alle verf was opgedroogd heb ik het keukentje weer in elkaar geschroefd. Eerst de bovenkant, daarna het onderkastje met het blad en als laatste de twee delen weer op elkaar.

Tot slot wilde ik nog een achterwandje in de keuken maken. Je kunt er ook voor kiezen om de achterzijde juist mee te nemen in je make-over. Een leuk idee bijvoorbeeld is om de achterzijde met krijtbordverf te beschilderen. Dan is je keukentje de ene keer een broodkraampje, dan weer een ijskraampje, loempiakraam, noem maar op!
Omdat het keukentje bij ons tegen de muur staat vond ik het leuker om de achterkant dicht te maken. Hiervoor gebruikte ik een mdf plaatje dat al wit gegrond was. Ik liet het, lekker makkelijk, bij de bouwmarkt op maat zagen en kon thuis dus zo aan de slag.
Ik wilde heel graag een achterwandje met hexagon tegeltjes. Die vind ik in mijn eigen keuken ook zo leuk! Dus ik ben op zoek gegaan naar hexagon folie of stickers of zelfs behang... niet te vinden, of alleen heel duur. Vond een rol behang van €40 een beetje zonde!
Zo’n achterwandje leent zich trouwens wel heel leuk voor een behangetje hoor! Als ik een meisjesmoeder was geweest, dan was ik waarschijnlijk los gegaan met bloemetjesbehang haha!
Maar goed, ik moest dus iets anders bedenken. Uiteindelijk heeft een vriendin (@studiofenzi) een honingraat stickerfolie voor me gemaakt. Ik heb het folie van het aanrechtblad gebruikt om een baan op de achterwand te plakken. Op deze baan heb ik vervolgens de witte honingraat sticker aangebracht en tadaaa, net echt!!

Met een paar kleine spijkertjes heb ik de achterwand vastgezet op het keukentje en toen was hij helemaal af! Voor de aankleding heb ik leuke houten keukenaccessoires gebruikt van onder andere Kids Concept en Hema. In het keukentje staan kratjes van Aykasa Folding Crates om alle losse spulletjes in op te bergen.
Als laatste wil ik nog een krijtbordje gaan maken op de zijkant. Hier kunnen we een boodschappenlijstje opzetten of het menu van de dag! Connor is gelukkig erg blij met het keukentje en speelt er al veel mee. Project geslaagd!!

Reactie plaatsen

Reacties

Milou Kniest
2 jaar geleden

Welke kleur is het keukentje?